Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

...από τη θεατρική ομάδα εφήβων του ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η Ομάδα Εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, παρουσιάζει για δύο παραστάσεις το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 (στις 7:30 μ.μ. και στις 9:00 μ.μ.), το παγκόσμιο αριστούργημα του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

Ένα έργο που δούλεψαν τα παιδιά όλο το χειμώνα, στο πλαίσιο των μαθημάτων θεατρικής παιδείας που παρακολουθούν, και παρουσιάζουν σε δύο παραστάσεις για το κοινό της πόλης. Παίζουν (αλφαβητικά): Χριστίνα Ανισιάν, Κυριακή Γώγου, Αναστασία Ζαμπουνίδου, Αθανασία Ζηλιασκοπούλου, Αθηνά Θεοδώρου, Κατερίνα Καραμπατέα, Βαγγέλης Κατσαντούρας, Αναστασία Κουτουκίδου, Ιλιάνα Μητσολίδου, Μαριάννα Μιτσίτσκα, Δήμητρα Μπαχαρίδου, Μαρίνα Μπέη, Αθανασία Σίσκου, Ραφαέλα Τσονίδου. Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Άκης Τσονίδης.


Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει μέσα μας. Ζει παντού… «Αν έρθει ένα παιδί προς το μέρος σας, αν γελάει, αν τα μαλλιά του είναι χρυσαφένια, θα μαντέψετε ακριβώς ποιος θά’ ναι…».
Ο Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί έγραψε τον «Μικρό Πρίγκιπα» σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανθρωπότητα. Ήταν το 1940, μέσα στη μαυρίλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ο ίδιος ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ, μακριά από την κατεχόμενη χώρα του, τη Γαλλία. Ο ίδιος, βαθιά συγκλονισμένος για τις άσχημες στιγμές που περνούσε η πατρίδα του αλλά και θλιμμένος από τις συνθήκες σήψης και παρακμής που οδήγησαν τη Γαλλία στην πτώση της, και ταυτόχρονα γεμάτος αγάπη για τη χώρα που τον γέννησε, εμπνέεται από την πραγματικότητα εκείνη και δημιουργεί τον «Μικρό Πρίγκιπα», ένα έργο που έμελλε να περάσει στην ιστορία. Ο Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί έζησε μόλις 5 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του, πρόλαβε όμως να το δει να ανθίζει και να αγκαλιάζεται από το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Ο ίδιος, όντας πιλότος, καταφέρνει το 1943 να του εμπιστευτεί η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ένα από τα πολεμικά της αεροπλάνα για να πολεμήσει και πάλι. Έτσι, χάνεται τελικά, μαζί με το αεροπλάνο του, καταδιώκοντας γερμανικά αεροπλάνα κάπου πάνω από την Κορσική, ακολουθώντας τη μοίρα που ο ίδιος συνέγραψε για τον Μικρό του Πρίγκιπα: πολεμώντας δηλαδή για τις αξίες και τα πιστεύω του. Ήταν μόλις 44 ετών. Το έργο του έμεινε στην ιστορία για τις ιδεολογικές του αναζητήσεις, τα ανθρωπιστικά του μηνύματα και την παιδική αθωότητα και ευαισθησία που αποπνέουν οι σελίδες του. Βρίσκεται πάντα εδώ για να μας θυμίζει πόσο σημαντικό και απλό είναι τελικά να ζεις την ουσία της ίδιας της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: