Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Πανηγυρική Τελετή Λήξης του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας

Με την παράσταση «Λόξα και Δόξα» του Γ. Ξανθούλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας του Θ.Κ.Π. Διόνυσος και την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007.


Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη, στο μεταφραστή, θεατρικό κριτικό, χρονογράφο και σκηνοθέτη που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελλάδας στο θέατρο και τα γράμματα. Έτσι, στην έναρξή του πραγματοποιήθηκε το Αφιέρωμα που οργάνωσε και επιμελήθηκε η δημοσιογράφος, στενή συνεργάτιδα του Μάριου Πλωρίτη, Σοφία Ιορδανίδου. Η ίδια, μαζί με το συγγραφέα Θανάση Νιάρχο συζήτησαν επί σκηνής για γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου δημιουργού, ενώ η Κάτια Δανδουλάκη φρόντισε να είναι παρούσα στην εκδήλωση, παρά τη φυσική της απουσία λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων, μέσα από βίντεο που απέστειλε με θερμό χαιρετισμό.


Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Δήμο Ορεστιάδας, τη Δ.Ε.Π.Α.Ο. και το Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού ΔΙΟΝΥΣΟΣ (με το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας και το Σύλλογο Φίλων του). Συνδιοργανώθηκε με τη Νομαρχία Έβρου και το Επαρχείο Βορείου Έβρου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου και της Τ.Ε.Δ.Κ. Έβρου.

Ο Αλέξης Κωστάλας και ο Γιώργος Παπαστεφάνου ήταν οι κεντρικοί παρουσιαστές του Φεστιβάλ, ενώ την Καλλιτεχνική Επιτροπή που λειτούργησε συμβουλευτικά στην οργάνωση αποτέλεσαν οι (αλφαβητικά): Ιορδανίδου Σοφία (δημοσιογράφος), Μουντράκη Ειρήνη (θεατρολόγος), Νιάρχος Θανάσης (συγγραφέας), Πατσαλίδης Σάββας (καθηγητής θεατρολογίας Α.Π.Θ.), Περράκης Μάνος (αρχιτέκτονας) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ήταν ο Άκης Τσονίδης (ηθοποιός, σκηνοθέτης).

Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετείχαν έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, που επιλέχθηκαν από τις δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής της προκριματικής φάσης. Επισφράγισμα όλων των προσπαθειών των ερασιτεχνικών θιάσων, η απονομή των βραβείων. Βραβεία που επιλέχθηκαν μετά από πολύωρη και σοβαρή αντιμετώπιση κάθε δημιουργικής προσπάθειας των ομάδων, από την Κριτική Επιτροπή που αποτελούνταν από τους: Πρόεδρος: ο θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις και Μέλη οι (αλφαβητικά): Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Γιάννης Μακρίδης (συνθέτης), Μιχάλης Παπανικολάου (σκηνοθέτης), Ντίνος Πετράτος (σκηνογράφος, ενδυματολόγος). Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης: στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

2ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης: στη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για το έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν.

3ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης: στη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΑΡΛΗ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

Βραβείο Σκηνικών: στον ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΑΤΣΟ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

Βραβείο Κοστουμιών: στον ΣΠΥΡΟ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης: στον ΤΑΣΟ ΣΤΕΛΛΑ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για την πρωτότυπη μουσική στο έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας: στους ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟ και ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΟΛΕΤΖΑΚΗ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για τη μουσική επιμέλεια στο έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν.

Βραβείο Φωτισμού: στον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για το έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν.

Βραβείο Α΄ Αντρικού Ρόλου: στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΑΝΝΗ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για την ερμηνεία του ρόλου «Υποκόμης Ντε Σατεναί» στο έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: στην ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΥ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την ερμηνεία του ρόλου «Μαρί Γκάιλα» στο έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν

Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου: εξ ημισίας στους: ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΠΑ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την ερμηνεία του στο ρόλο του Πατριώτη στο έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα, ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΧΗ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την ερμηνεία του στο ρόλο του Λαυρέντη στο έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: στην ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ για την ερμηνεία της στο ρόλο της Ντενίζ στο έργο «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλουϊν

Απονεμήθηκαν και δύο έπαινοι, ως εξής:

Έπαινος για το σύνολο της παράστασης στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για το έργο «Καυγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι.

Έπαινος Ερμηνείας στον ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ για το ρόλο του Τίτα Νάνε στο έργο «Καυγάδες στην Κιότζα» του Γκολντόνι από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα.

Τέλος, έγινε η καταμέτρηση των ψήφων της Επιτροπής Κοινού και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το άθροισμα της βαθμολογίας, έχουν ως εξής:

1ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για το έργο «Θεϊκά Λόγια» του Ραμόν Ντε Βάλλιε Ιγκλάν.

2ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αγκάλιασέ με Φολλβίλ» του Ευγένιου Λαμπίς.

3ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.


Συμπερασματικά, το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει» και η «Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας» απέσπασαν από έξι βραβεία η κάθε ομάδα, τέσσερα βραβεία οι «Αθεράπευτοι» Ιωαννίνων, ένα βραβείο η Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Ν. Δράμας και δύο έπαινοι απονεμήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα. Μεγάλοι νικητές όμως του Φεστιβάλ αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά όλοι οι ερασιτέχνες που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην ακριτική Νέα Ορεστιάδα Έβρου, συμμετείχαν στη Γιορτή Θεάτρου και μετέδωσαν το αποτέλεσμα της δημιουργικής τους ενασχόλησης. Κερδισμένοι και οι εκατοντάδες θεατές που παρακολουθούσαν καθημερινά τις θεατρικές παραστάσεις, συμβάλλοντας με την παρουσία τους και στη φετινή επιτυχή διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας.

3 σχόλια:

Il Maestro είπε...

Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω και διαδικτυακά. Πραγματικά σας βρήκα τυχαία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά από αυτό εδώ το blog για όλα όσα κάνατε για μας και για την υπέροχη φιλοξενία που δείξατε απέναντι σε όλες τις ομάδες.

Το Φεστιβάλ πραγματικά ήταν μια γιορτή που κέντρο της είχε το θέατρο. Μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε παραστάσεις αξιόλογες και επιπλέον να συμμετέχουμε. Και η συμμετοχή ήταν το βασικότερο. Εύχομαι να συναντηθούμε και στην Αθήνα όταν θα έρθετε από τα μέρη μας.

Περάσαμε όλοι καταπληκτικά και σας συγχαίρω για άλλη μια φορά. Η διοργάνωση ήταν αντάξια των προσδοκιών μου όπως και η πραγματικά λαμπρή τελετή λήξης με την παράσταση που δώσατε για μας.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ και τις ευχές μου για πάντα πετυχημένες παραστάσεις υψηλής ποιότητας (όπως μας έχετε συνηθίσει) αλλά και εξίσου πετυχημένες διοργανώσεις αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού.

Αναστάσιος Στέλλας, μουσικός της θεατρικής ομάδας ΕΝ ΔΡΑΣΗ από το Δήμο Ταύρου.

patounik είπε...

Αναστάσιε Στέλλα, ευχάριστη έκπληξη το μήνυμά σου!

Εμείς σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και κυρίως για την πάντα καλή σου διάθεση!

Εύχομαι να είστε πάντα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, για να μας χαρίζετε μοναδικές θεατρικές στιγμές.

Εις το επανιδείν!

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους σας. Παιδιά φάνηκε ότι κάνατε το καλύτερο και υλοποιήσατε ένα πετυχημένο φεστιβάλ. Με τη σειρά μου ,έυχομαι να σας δούμε και στα Ιωάννινα.

Καλή δημιουργική συνέχεια σε όλους.

Κωνσταντίνος Μπάζας από τη θεατρική σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου "οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ" Ιωαννίνων.