Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

2η χρονιά για το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης

Στον Στρατή Πασχάλη απονεμήθηκε το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ 2009 από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στο «Από Μηχανής Θέατρο».


Ο Στρατής Πασχάλης βραβεύτηκε για τη μετάφραση του έργου «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Edmond Rostand (ΚΘΒΕ, σκην. Εύης Γαβριηλίδης).

Μέσα σε μια λιτή και σεμνή τελετή, στο φιλόξενο χώρο του «Από Μηχανής Θεάτρου», ο Στρατής Πασχάλης χειροκροτήθηκε ένθερμα από την κατάμεστη αίθουσα όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από το χώρο του Θεάτρου, του Λόγου και της Τέχνης γενικότερα.

Νωρίτερα, χαιρέτισαν την τελετή απονομής οι διοργανωτές - Άκης Τσονίδης από την πλευρά του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ

και Ελένη Ζέρβα από το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. - οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη ύπαρξης ενός βραβείου που αφορά αποκλειστικά στη θεατρική μετάφραση, και δη για μεταφράσεις που έγιναν παράσταση για πρώτη φορά.

Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης τέτοιων θεσμών που προέρχονται από την περιφέρεια και μάλιστα από την ακριτική Ελλάδα και προάγουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ενώ δήλωσε και το θαυμασμό του στο πολυποίκιλο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Μάριου Πλωρίτη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπή Σάββας Πατσαλίδης ανέπτυξε το σκεπτικό της Επιτροπής που κατέληξε στην τελική πεντάδα και εξήρε το έργο των Ελλήνων μεταφραστών που δουλεύουν σκληρά στην «αφάνεια» για το καλύτερο δυνατό σκηνικό αποτέλεσμα.

Η Μαρία Ευσταθιάδη μίλησε για τα πέντε έργα που έφτασαν μέχρι τη βραχεία λίστα και ενδιάμεσα οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής και Σοφιανά Θεοφάνους ανέγνωσαν αποσπάσματα από αυτά.

Τέλος, η Ξένια Καλογεροπούλου ανακοίνωσε το όνομα του φετινού βραβευμένου και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την απονομή.

Την τελετή παρουσίασε και συντόνιζε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά διοργάνωσης για το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ και αφορούσε στη θεατρική περίοδο Σεπτέμβριος 2007 - Αύγουστος 2008. Οι υπόλοιποι μεταφραστές της βραχείας λίστας ήταν οι: Βαροπούλου Ελένη, Δεπάστας Γεώργιος, Χατζηεμμανουήλ Μαρία και Χατζόπουλος Νίκος. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και η επιτροπή αποτελείται από τους: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Βίκτωρ Αρδίττης, Μαρία Ευσταθιάδη, Ξένια Καλογεροπούλου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.


_________________________________________________
Οργάνωση:
Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (2552028280, www.dionysos-net.gr)

Με την οργανωτική υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ | Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου (2103639520, www.ekemel.gr)

Με την αρωγή της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) - Από Μηχανής Θέατρο (2105231131, www.syn-epi.com)

Μέγας Χορηγός: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: