Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Η αυλαία έπεσε... ο απόηχος μένει...

Με ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ της Νένας Βενετσάνου και την απονομή των Βραβείων, ολοκληρώθηκε η Γιορτή Θεάτρου και έπεσε η αυλαία του οκταήμερου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.



Την ένατη διοργάνωση του Φεστιβάλ σφράγισε με την παρουσία της η Κάτια Δανδουλάκη που τιμήθηκε από τους διοργανωτές για την προσφορά της στο Ελληνικό Θέατρο, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, στο κατάμεστο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της Νέας Ορεστιάδας. Για την Κάτια Δανδουλάκη μίλησε με συγκίνηση και ευαισθησία ο Σταμάτης Κραουνάκης, αλλά και ο Αλέξης Κωστάλας που ήταν και ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ. Το τιμητικό αφιέρωμα έκλεισε μουσικά με τον Σταμάτη Κραουνάκη να τραγουδάει στο πιάνο, αλλά και με την έκπληξη της βραδιάς, ένα ντουέτο του Σταμάτη Κραουνάκη με την ηθοποιό Κατιάνα Μπαλανίκα, ειδικά αφιερωμένο στην Κάτια Δανδουλάκη.

Η τιμώμενη ηθοποιός δήλωσε την ευγνωμοσύνη της στους διοργανωτές και στο κοινό της Νέας Ορεστιάδας και μίλησε από καρδιάς, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την εξαιρετική ευαισθησία της και την απέραντη αγάπη της για το Θέατρο. Παράλληλα, εξήρε την αξία του ερασιτεχνικού θεάτρου και την πολυσήμαντη παρουσία του ΔΙΟΝΥΣΟΥ στο χώρο.


Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008 και στο διαγωνιστικό μέρος συμμετείχαν έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, έπειτα από επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής, ενώ την παράστασή του εκτός συναγωνισμού έδωσε και το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

Την Κριτική Επιτροπή που παρακολούθησε όλες τις παραστάσεις και απένειμε τα βραβεία αποτελούσαν οι (αλφαβητικά): Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός), Κώστας Λιάκουρης (συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης, ηθοποιός) και Άκης Τσονίδης (σκηνοθέτης, ηθοποιος, καλ/κός δ/ντής του Φεστιβάλ).

  • ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

    1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης
    · στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring (μετάφραση: Παύλος Μάτεσις)

    2ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης
    · στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για το έργο «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ (μετάφραση: Έρση Βασιλικώτη)

    3ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης
    · στη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ για το έργο «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς)

    Βραβείο Σκηνοθεσίας
    · εξ ημισείας στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΑΡΛΗ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring, και
    · στο ΝΙΚΟ ΓΚΕΣΟΥΛΗ από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για το έργο «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ

    Βραβείο Σκηνογραφίας
    · στον ΣΠΥΡΟ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟ για τα σκηνικά του έργου «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ, από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα.

    Βραβείο Ενδυματολογίας
    · στους: Mary Hickey, Kostas Panayotou, Κώστας Χαλκιάς για τα κοστούμια στο έργο «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή» από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας.

    Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης
    · εξ ημισείας στον ΤΑΣΟ ΣΤΕΛΛΑ από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για την πρωτότυπη μουσική στο έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring, και
    · στο ΓΙΑΝΝΗ ΨΕΙΜΑΔΑ από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για την πρωτότυπη μουσική στο έργο «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ

    Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας
    · στον ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΚΙΑ για τη μουσική επιμέλεια στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας

    Βραβείο Φωτισμού
    · στον ΤΑΣΟ - ΣΓΟΥΡΟ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗ για τους φωτισμούς στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας

    Βραβείο Χορογραφίας
    · στην ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ για τις χορογραφίες στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας

    Βραβείο Α΄ Αντρικού Ρόλου
    · στον ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟ για την ερμηνεία του στο ρόλο του «Κώστα», στο έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη, από την Κεντρική Σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας

    Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
    · εξ ημισείας στην ΜΑΡΙΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΟΥ για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Άμπυ Μπριούστερ», και
    · στη ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Μάρθας Μπριούστερ» στο έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring, από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

    Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου
    · εξ ημισείας στον ΤΑΣΟ ΣΤΕΛΛΑ για την ερμηνεία του στο ρόλο του «κ. Γουίδερσπουν» στο έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring, από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», και
    · στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΑΖΑ για την ερμηνεία του στο ρόλο του «Ντικ Κρίστι» στο έργο «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» του Woody Allen από το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
    · στην ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ - ΠΑΠΠΑ για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Μίρκας» στο έργο «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

    Απονεμήθηκαν και δύο Έπαινοι Ερμηνείας, ως εξής:
    · στη Νόνα Κοντοθόδωρα για το ρόλο του «Γερμανού Στρατιώτη» στο έργο «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα
    · στο Δήμήτρη Παππά για το ρόλο του «Άλαν Φήλιξ» στο έργο «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» του Woody Allen από το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» Ιωαννίνων

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο συμμετοχής, σημαντική ήταν και φέτος η Επιτροπή Κοινού που αποτελούνταν από πολίτες της περιοχής οι οποίοι παρακολούθησαν τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις και απέδωσαν τα δικά τους βραβεία ως εξής:

  • 1ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης:
    ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για το έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring

    2ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης:
    ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ για το έργο «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

    3ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης:
    ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για το έργο «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» του Woody Allen

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε ως η αρτιότερη όλων, αφού τόσο το επίπεδο των θεατρικών παραστάσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όσο και η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλές εκατοντάδες θεατών γέμιζαν κάθε βράδυ το υπαίθριο θέατρο της βορειότερης και νεότερης πόλης της Ελλάδας ενδυναμώνοντας το θεσμό του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, μαζί με την Υπερνομαρχία Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, την Τ.Ε.Δ.Κ., το Δήμο Ορεστιάδας και τη Δ.Ε.Π.Α.Ο.


Η Νέα Ορεστιάδα επιβεβαιώνει τον τίτλο της πρωτεύουσας του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Θεάτρου και ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού της με τους ερασιτέχνες όλης της χώρας και τους θεατρόφιλους κατοίκους του Έβρου, στη 10η - εορταστική - διοργάνωση του 2009.

4 σχόλια:

Konstantinos Basas είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για όλα. Ήταν ένα εκπληκτικό φεστιβάλ. Να συνεχίσετε με το ίδιο κέφι και μεράκι για την ερασιτεχνική δημιουργία.Κωνσταντίνος Μπάζας από τους "Αθεράπευτους" Ιωαννίνων.

patounik είπε...

Ευχαριστούμε Κωνσταντίνε και συγχαρητήρια για το βραβείο! :)

Il Maestro είπε...

…σα να μην πέρασε μια μέρα.

Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων φτάσαμε στο φεστιβάλ αργοπορημένοι, χάνοντας αυτή την καταπληκτική παράσταση. Φτάσαμε στην Ορεστιάδα οι μισοί από μας το πρωί της 3ης μέρας και οι άλλοι μισοί στις 20.40 και μόλις που προλάβαμε να αφήσουμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο και πήγαμε κατ’ ευθείαν στο θέατρο. Ευτυχώς μας είχατε πει να πάρουμε και καμιά ζακετούλα γιατί «έμπαζε» λιγουλάκι.

Φτάνοντας στο θέατρο μας περιμέναν οι άνθρωποι του Διονύσου. Σα να είχαν να μας δουν από χθες, σα να πίναμε καφέ εχθες. Με μια ζεστή αγκαλιά, με ένα μεγάλο χαμόγελο και με μια απίθανη διάθεση. Είχαν να μας δουν ένα χρόνο και ήταν ….σα να μην πέρασε μια μέρα…όπως λέει και το τραγούδι. Σα να μην πέρασε μια μέρα από την προηγούμενη χρονιά που ήμασταν και πάλι εκεί σε αυτή την καταπληκτική γιορτή του θεάτρου.

Είδαμε την παράσταση από τους Αθεράπευτους των Ιωαννίνων, φύγαμε για φαγητό λίγο στα γρήγορα και μετά ξανά στο θέατρο για να στήσουμε το σκηνικό μας.

….. το οδοιπορικό πολύ μεγάλο και ας μην το αναφέρω. Η ουσία είναι ότι σε κάθε βήμα σε κάθε στιγμή κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους του Διονύσου ήταν εκεί. Είτε γιατί κάτι χρειαζόμασταν, είτε απλά για παρέα. Χωρίς να τον αναζητήσεις πάντα κάποιος ήταν εκεί.
Η φιλοξενία τους κάτι το μοναδικό!

Σας ευχαριστούμε, γιατί αγκαλιάσατε του πάντες, όχι μόνο εμάς αλλά όλους, σα να ήταν φίλοι σας, μια φιλία εδραιωμένη πάνω στο σανίδι και στην κοινή αγάπη μας για το θέατρο.…ήρθαμε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και γίναμε φίλοι!
Σας ευχαριστούμε που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τέτοιες παραστάσεις και να ζήσουμε μοναδικές στιγμές στο θέατρο.
Να μην λέω πολλά, σας ευχαριστούμε που είσαστε έτσι όπως είσαστε και για όλα.
Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Περιμένουμε να σας ξανα-αναταμώσουμε και είμαι σίγουρος ότι και πάλι θα είναι …. Σα να μην πέρασε μια μέρα.

patounik είπε...

Γεια σου Τάσο!

"μια φιλία εδραιωμένη πάνω στο σανίδι και στην κοινή αγάπη μας για το θέατρο.…ήρθαμε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και γίναμε φίλοι!"

...με το παραπάνω, τα λες όλα. Αυτή είναι η αξία του θεάτρου, αυτή είναι αξία των "εραστών της τέχνης".

Και 'μεις ευχαριστούμε!