Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 2008

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008 ανοίγει η αυλαία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ με το Δήμο Ορεστιάδας, τη Δ.Ε.Π.Α.Ο., τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, και την Τ.Ε.Δ.Κ. Έβρου και θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ορεστιάδας, ενώ οι παραστάσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9.

Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, έπειτα από επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής, καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ που συμμετέχει εκτός συναγωνισμού. Τιμώμενο Πρόσωπο του Φεστιβάλ είναι φέτος η Κάτια Δανδουλάκη, για την οποία θα μιλήσει και θα παρουσιάσει με το δικό του τρόπο ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Η Κριτική Επιτροπή που θα παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις και θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από τους (αλφαβητικά): Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός), Κώστας Λιάκουρης (συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας), Μάριος Ποντίκας (θεατρικός συγγραφέας), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης, ηθοποιός). Παρουσιαστές του Φεστιβάλ είναι για μία ακόμη χρονιά ο Αλέξης Κωστάλας και ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Η οκταήμερη Γιορτή Θεάτρου θα κλείσει με μουσικές και τραγούδια του Κώστα Λιάκουρη και άλλων συνθετών, που θα ερμηνεύσει κατά την τελετή λήξης η Νένα Βενετσάνου.


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Κυριακή 31/8/2008
Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα: «Η λέξη “πρόοδος” στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ (μετάφραση: Έρση Βασιλικώτη)

Δευτέρα 1/9/2008
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών «Ο Φάρος»: «Νυφικό Κρεβάτι» του Jan de Hartog (μετάφραση: Μάνθος Κρίσπης)

Τρίτη 2/9/2008
- Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ: «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ (εκτός συναγωνισμού)
- Τιμώμενο Πρόσωπο η Κάτια Δανδουλάκη, την οποία παρουσιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Τετάρτη 3/9/2008
Καλλιτεχνικό Σωματείο «οι Αθεράπευτοι» Ιωαννίνων: «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» του Woody Allen (διασκευή: Δημήτρης Παππάς)

Πέμπτη 4/9/2008
Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» Δήμου Ταύρου: «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Joseph Kesselring (μετάφραση: Παύλος Μάτεσις)

Παρασκευή 5/9/2008
Θεατρικό Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας: «Δάφνες και Πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη

Σάββατο 6/9/2008
Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς)

Κυριακή 7/9/2008
- Τελετή Λήξης με μουσική και τραγούδια του Κώστα Λιάκουρη και άλλων συνθετών. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου που έχει ξεχωρίσει στις επί σειρά ετών συνεργασίες της με τους συνθέτες Μάνο Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και Νίκο Μαμαγκάκη, και αποτελεί πρότυπο υπεράσπισης του καλού ελληνικού τραγουδιού.
- Απονομή βραβείων

Σημαντική είναι και φέτος η σύσταση της Επιτροπής Κοινού που αποτελείται, όπως πάντα, από πολίτες της περιοχής, απλούς θεατρόφιλους, που παρακολουθούν τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις, βαθμολογούν και αποδίδουν και αυτοί το δικό τους βραβείο. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό μελών της Επιτροπής Κοινού, επομένως έως και την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, 2552028280.

Με τη φετινή διοργάνωση η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, η Νέα Ορεστιάδα γίνεται για μία ακόμη φορά πρωτεύουσα του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Θεάτρου, μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2000 και συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια: