Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008

Η "Μαρία Πενταγιώτισσα" περιοδεύει...

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου ξεκίνησε την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδα ΔΙΟΝΥΣΟΣ με τη θρυλική βουκολική σάτιρα του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Η νέα παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, αποτελεί ένα πάντρεμα του λαϊκού θεάτρου και της σύγχρονης σάτιρας, με το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό. Με το μοναδικό καυστικό ύφος του και φυσικά τον εθνικό δεκαπεντασύλλαβο, ο Μποστ σατιρίζει όλη τη σύγχρονη ιστορία, την κενότητα, την ανοησία και τη στρεβλή εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η ιδιαίτερη ομορφιά της θρυλικής φεμινίστριας Μαρίας Πενταγιώτισσας την οδηγεί στο να χάσει κάθε ηθικό μέτρο και να δικαιολογεί τις πράξεις και τα λάθη της. Μέχρι και οι φόνοι δικαιολογούνται ως φυσιολογικοί στο έργο του Μποστ. Υπό τη ματιά του σπουδαίου σατιρικού, όλα περνούν από «κόσκινο»: οι ευκολίες επιβίωσης, ο ωχαδερφισμός, οι διαπλοκές, τα κουτσομπολιά, τα αλλοτριωμένα κόμματα, ο ρόλος της εκκλησίας, το διεφθαρμένο κράτος. Όλα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, παρόλο που το έργο γράφτηκε πριν σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια…
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό στις παραστάσεις της περιοδείας, η οποία φέτος πραγματοποιείται με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου, σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας και τη Δ.Ε.Π.Α.Ο. και με τη σημαντική υποστήριξη Δήμων και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Η προσαρμογή του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν ο Άκης Τσονίδης και ο Νίκος Πατούνας, ενώ η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Παναγιώτη Μανουηλίδη. Παίζουν (αλφαβητικά): Χρήστος Βενετίδης, Γιώτα Κυρμάνη, Βιβή Μιτσίτσκα, Ιωάννα Μουτουσίδου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πατούνας, Σαράντης Σαραντίδης, Νατάσα Σιαντίδου, Αντώνης Στρατηγάκης, Μπάμπης Τριανταφυλλάκης και ο Άκης Τσονίδης.

Το Πρόγραμμα των παραστάσεων*:

Ιούλιος:
Παρασκευή 11/7: Γιαννούλη Σουφλίου
Σάββατο 12/7: Ίασμος Ν. Ροδόπης
Δευτέρα 14/7: Αλεξανδρούπολη (με εισιτήριο)
Τρίτη 15/7: Σαμοθράκη (Χώρα)
Τετάρτη 16/7: Σάππες Ν. Ροδόπης
Δευτέρα 21/7: Δίκαια Τριγώνου
Τετάρτη 23/7: Χανδράς Ορεστιάδας
Πέμπτη 24/7: Βύσσα
Τετάρτη 30/7: Καστανιές - «Άρδας 2008»
Πέμπτη 31/7: Ζαρκαδιά Χρυσούπολης Καβάλας

Αύγουστος:
Παρασκευή 1/8: Ροδολίβος Σερρών
Σάββατο 2/8: Μουσθένη Καβάλας
Κυριακή 3/8: Πετρούσα Προσοτσάνης Δράμας
Τετάρτη 6/8: Ρίζια
Πέμπτη 7/8: Λουτρά Αλεξ/πολης
Παρασκευή 8/8: Νικήσιανη Καβάλας


* Υπολείπονται παραστάσεις των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εκ νέου.

3 σχόλια:

d_novas@yahoo.gr είπε...

Συγχαρητήρια, μας χαρίσατε ένα απολαυστικότατο δίωρο στο Ροδολίβος με τη ζωντάνια και το κέφι σας.
Σας ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας!!!
ήταν από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχω δει. Χάρηκα ακόμη περισσότερο γιατί κατάγομαι από την Ορεστιάδα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Βάγια - Ροδολίβος

patounik είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
Πρώτη φορά βρεθήκαμε στον τόπο σας και το Ροδολίβος, ειλικρινά, άφησε και σε μας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ελπίζουμε να ξανανταμώσουμε...!