Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στο Γιώργο Δεπάστα το Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης»

Ο Γιώργος Δεπάστας είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2010.
Ο μεταφραστής βραβεύτηκε για το έργο «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Marius von Mayenburg που ανέβηκε τη θεατρική περίοδο 2008-2009 από την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.


Η απονομή του Βραβείου έγινε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε ειδική τελετή όπου παρουσιάστηκαν οι πέντε υποψήφιες μεταφράσεις της βραχείας λίστας (οι τελικοί συνυποψήφιοι του Γιώργου Δεπάστα ήταν οι: Βαροπούλου Ελένη για τη μετάφραση του έργου «Μάουζερ» του Heiner Müller, Δεκαβάλλα Αννίτα για το έργο «Πολύ Καλά» της Lisa Kron, Καλαϊτζή Γλυκερία για το έργο «Στην Εξοχή» του Martin Crimp και Καψάλης Διονύσης για το «Βασιλιάς Ληρ» του William Shakespeare).

Την εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου και παρακολούθησε πλήθος κόσμου από το χώρο του Θεάτρου και της Μετάφρασης, χαιρέτισε η Κάτια Δανδουλάκη και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ενώ το σκεπτικό της θεσμοθέτησης και διοργάνωσης ανέπτυξαν ο Άκης Τσονίδης από την πλευρά του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και η Ελένη Ζέρβα από το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.


Τις θέσεις της Κριτικής Επιτροπής και τη σημασία της θεατρικής μετάφρασης στο ελληνικό θέατρο παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης και στη συνέχεια, τα πέντε έργα της βραχείας λίστας παρουσίασε το μέλος της Κριτικής Επιτροπής Μαρία Ευσταθιάδη. Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις διάβασαν, με τη σκηνοθετική φροντίδα του Τάκη Τζαμαργιά, οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα και Μάνος Καρατζογιάννης.

Η Ξένια Καλογεροπούλου ανακοίνωσε το όνομα του φετινού διακριθέντος, και το βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, απένειμε ο Στρατής Πασχάλης, περυσινός αποδέκτης της διάκρισης.

Την Επιτροπή αποτελούν οι: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Ευσταθιάδη, Βίκτωρας Αρδίττης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης» θεσμοθετήθηκε το 2007 από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και οργανώνεται με την πολύτιμη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.).

-------------------------------------------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες:

- Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
2552028280, mail@dionysos-net.gr, www.dionysos-net.gr

- Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. | Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία & Επιστήμες του Ανθρώπου
2103639520, info@ekemel.gr, www.ekemel.gr

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης» 2010


Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 8:30 μ.μ. απονέμεται το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2010 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο).

Η βραχεία λίστα (short list) των υποψηφίων είναι η εξής:
1. Βαροπούλου Ελένη. «Μάουζερ» του Heiner Müller (Θέατρο ΑΤΤΙΣ, σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος)
2. Δεκαβάλλα Αννίτα. «Πολύ Καλά» της Lisa Kron (Θέατρο Εξαρχείων, σκηνοθεσία: Τάκης Βουτέρης)
3. Δεπάστας Γεώργιος. «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Marius von Mayenburg (Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) - Από Μηχανής Θέατρο, σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος)
4. Καλαϊτζή Γλυκερία. «Στην Εξοχή» του Martin Crimp (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» - Θέατρο Αμαλία, σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή)
5. Καψάλης Διονύσης. «Βασιλιάς Ληρ» του William Shakespeare (Κ.Θ.Β.Ε. - Βασιλικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός)

Η Επιτροπή, που συγκέντρωσε και αξιολόγησε όλα τα μεταφρασμένα έργα (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή κατά την περίοδο 2008-2009, αποτελείται από τους:
- Σάββα Πατσαλίδη (πρόεδρο, καθηγητή θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
- Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιό, μεταφράστρια, συγγραφέα, σκηνοθέτιδα)
- Μαρία Ευσταθιάδη (μεταφράστρια, συγγραφέα)
- Βίκτωρα Αρδίττη (σκηνοθέτη, διευθυντή Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.)
- Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (καθηγητή γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Το βραβείο θα απονείμει ο Στρατής Πασχάλης, περυσινός αποδέκτης της διάκρισης, και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις της βραχείας λίστας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα και Μάνος Καρατζογιάννης (με τη σκηνοθετική φροντίδα του Τάκη Τζαμαργιά).
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου, με πρωτοβουλία της οποίας θεσμοθετήθηκε το Βραβείο στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στους χώρους του θεάτρου.

Το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης» θεσμοθετήθηκε το 2007 από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και οργανώνεται με την πολύτιμη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.).

Αποδέκτες του Βραβείου:
- 2009
. Στρατής Πασχάλης για τη μετάφραση του έργου «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Edmond Rostand (ΚΘΒΕ, σκην. Εύης Γαβριηλίδης)
- 2008
. Κοραλία Σωτηριάδου για τη μετάφραση του έργου «Ηλέκτρα» του Hugo von Hofmannsthal (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σκην. Θωμάς Μοσχόπουλος)

----------------------------------
Οργάνωση:
Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
2552028280, www.dionysos-net.gr

- Με την οργανωτική υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. | Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου
2103639520, www.ekemel.gr

- Με την αρωγή της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) - Από Μηχανής Θέατρο
2105237297, www.syn-epi.com