Τρίτη 25 Μαΐου 2010

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας


Ανακοίνωση | Πρόσκληση Συμμετοχής



Ο Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, διοργανώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, έναν καταξιωμένο θεσμό που προάγει την πανελλήνια ερασιτεχνική δημιουργία και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στην ακριτική περιοχή του Έβρου.

Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα (θεατρικές ομάδες ενηλίκων από δήμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και κάθε πολιτιστικό φορέα της χώρας).
  • Θα διεξαχθεί από 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2010 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας.
  • Για το διαγωνιστικό μέρος επιλέγονται έξι (6) θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.
  • Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται και φέτος από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του Θεάτρου.
  • Θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία (1ο , 2ο , 3ο Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Α΄ & Β΄ Αντρικού Ρόλου, Α΄ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μουσικής, Φωτισμών, Βραβεία Κοινού).
  • Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν:
  1. Αίτηση Συμμετοχής (όπου να αναγράφεται η επωνυμία του Θεατρικού Σχήματος, ο τίτλος του έργου, ο συγγραφέας, όνομα υπευθύνου και τηλέφωνα επικοινωνίας).
  2. Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.
  3. Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.
  4. Φωτογραφίες (και σε ψηφιακή μορφή), Πρόγραμμα, Αφίσα, της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
  5. DVD της παράστασης.

Η υποβολή των συμμετοχών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 στη διεύθυνση: Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, Κωνσταντινουπόλεως 234, Τ.Θ. 34, Τ.Κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2552028280 και 6932324944 (κ. Άκης Τσονίδης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@dionysos-net.gr

Διεθνώς βραβευμένοι...

Με δύο βραβεία ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας & Σάτιρας της Βουλγαρίας (Δήμος Τοπόλοφγκραντ).


Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ συμμετείχε με την πολιτική σάτιρα του Γιώργου Σουρή "Η Περιφέρεια" και απέσπασε το Α΄ Βραβείο Αντρικού Ρόλου (Τόλης Τσακιρίδης για το ρόλο του Δημάρχου "Απλοχέρη") και Β΄ Βραβείο Αντρικού Ρόλου (Αντώνης Στρατηγάκης για το ρόλο του Βουλευτή "Τενεκέ"). Επίσης, η παράσταση ήταν υποψήφια μέχρι τέλους για τη Χρυσή Καμήλα (1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης) την οποία τελικά έλαβε η FYROM.

Η παράσταση με το έργο «Η Περιφέρεια» παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βουλγαρίας την Τετάρτη 12 Μαΐου σε σκηνοθεσία Άκη Τσονίδη, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Πατούνα και Άκη Τσονίδη και έλαβαν μέρος οι: Χρήστος Βενετίδης, Φωτεινή Γεωργιτσοπούλου, Σοφία Δημούδη, Γιώτα Κυρμάνη, Χρυσή Λυμπερίδου, Κώστας Μερετάκης, Σαράντης Σαραντίδης, Αντώνης Στρατηγάκης, Τόλης Τσακιρίδης.

Με τις δύο νέες επιτυχίες του, ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ανεβάζει τον αριθμό των βραβείων του από πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις σε τριάντα έξη (36).

Και η πορεία συνεχίζεται...


βίντεο από την τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα»…

...παραστάσεις στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στην ΑΘΗΝΑ


Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για να παρουσιάσει την κωμωδία του
Eric Idle «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα», σε μετάφραση - διασκευή Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημοτικό Θέατρο
Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος, τηλ. 2310706668)
Σάββατο 15 Μαΐου 2010 - 9:30μ.μ

ΑΘΗΝΑ
Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη»
(Αγ. Μελετίου 61Α, Κυψέλη, τηλ. 2108640414)
Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαΐου 2010 - 9:00 μ.μ

Βγαλ΄τον υπουργό απ' την πρίζα
.
Σε μία κρίσιμη πολιτική καμπή της Αγγλίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παθαίνει ένα… μικροατύχημα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική… Τόσο, που οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και η κυβέρνηση γίνεται έρμαιο δολοπλόκων γυναικών, φιλόδοξων πολιτικών και… αλλοπρόσαλλων ερωτικών δεσμών! Με μοναδικό κωμικό τρόπο, το έργο «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα» τρυπώνει στα… απόκρυφα της πολιτικής και ξετρυπώνει αλήθειες που όλοι υποψιαζόμαστε αλλά κανείς δεν τολμά να πει…


Σκηνοθεσία
: Άκης Τσονίδης
Σκηνικά
: Νίκος Πατούνας
Κοστούμια
: η Ομάδα
Παίζουν
(αλφαβητικά): Ιορδάνης Βροχίδης, Αργυρώ Καραβά, Κώστας Μερετάκης, Ιωάννα Μουτουσίδου, Άννα Πατούνα, Νίκος Πατούνας, Σαράντης Σαραντίδης, Αντώνης Στρατηγάκης, Τόλης Τσακιρίδης και ο Άκης Τσονίδης.

"Του Νεκρού Αδερφού"

παραστάσεις στο Διδυμότειχο...


Ο Διόνυσος συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου "Τα Δίδυμα Τείχη" του Διδυμοτείχου και ερασιτέχνες ηθοποιοί του συμμετέχουν στην πρώτη θεατρική δουλειά της ομάδας με το έργο "Του Νεκρού Αδερφού". Μια σύγχρονη δραματοποίηση του γνωστού δημοτικού τραγουδιού, βασισμένη στο έργο της Μ. Βαμβουνάκη "Αν είσαι αέρας πήγαινε...".

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία (και γενική επιμέλεια) του Άκη Τσονίδη και θα παιχτεί την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, στις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

...από τη θεατρική ομάδα εφήβων του ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η Ομάδα Εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, παρουσιάζει για δύο παραστάσεις το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 (στις 7:30 μ.μ. και στις 9:00 μ.μ.), το παγκόσμιο αριστούργημα του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

Ένα έργο που δούλεψαν τα παιδιά όλο το χειμώνα, στο πλαίσιο των μαθημάτων θεατρικής παιδείας που παρακολουθούν, και παρουσιάζουν σε δύο παραστάσεις για το κοινό της πόλης. Παίζουν (αλφαβητικά): Χριστίνα Ανισιάν, Κυριακή Γώγου, Αναστασία Ζαμπουνίδου, Αθανασία Ζηλιασκοπούλου, Αθηνά Θεοδώρου, Κατερίνα Καραμπατέα, Βαγγέλης Κατσαντούρας, Αναστασία Κουτουκίδου, Ιλιάνα Μητσολίδου, Μαριάννα Μιτσίτσκα, Δήμητρα Μπαχαρίδου, Μαρίνα Μπέη, Αθανασία Σίσκου, Ραφαέλα Τσονίδου. Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Άκης Τσονίδης.


Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει μέσα μας. Ζει παντού… «Αν έρθει ένα παιδί προς το μέρος σας, αν γελάει, αν τα μαλλιά του είναι χρυσαφένια, θα μαντέψετε ακριβώς ποιος θά’ ναι…».
Ο Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί έγραψε τον «Μικρό Πρίγκιπα» σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανθρωπότητα. Ήταν το 1940, μέσα στη μαυρίλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ο ίδιος ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ, μακριά από την κατεχόμενη χώρα του, τη Γαλλία. Ο ίδιος, βαθιά συγκλονισμένος για τις άσχημες στιγμές που περνούσε η πατρίδα του αλλά και θλιμμένος από τις συνθήκες σήψης και παρακμής που οδήγησαν τη Γαλλία στην πτώση της, και ταυτόχρονα γεμάτος αγάπη για τη χώρα που τον γέννησε, εμπνέεται από την πραγματικότητα εκείνη και δημιουργεί τον «Μικρό Πρίγκιπα», ένα έργο που έμελλε να περάσει στην ιστορία. Ο Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί έζησε μόλις 5 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του, πρόλαβε όμως να το δει να ανθίζει και να αγκαλιάζεται από το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Ο ίδιος, όντας πιλότος, καταφέρνει το 1943 να του εμπιστευτεί η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ένα από τα πολεμικά της αεροπλάνα για να πολεμήσει και πάλι. Έτσι, χάνεται τελικά, μαζί με το αεροπλάνο του, καταδιώκοντας γερμανικά αεροπλάνα κάπου πάνω από την Κορσική, ακολουθώντας τη μοίρα που ο ίδιος συνέγραψε για τον Μικρό του Πρίγκιπα: πολεμώντας δηλαδή για τις αξίες και τα πιστεύω του. Ήταν μόλις 44 ετών. Το έργο του έμεινε στην ιστορία για τις ιδεολογικές του αναζητήσεις, τα ανθρωπιστικά του μηνύματα και την παιδική αθωότητα και ευαισθησία που αποπνέουν οι σελίδες του. Βρίσκεται πάντα εδώ για να μας θυμίζει πόσο σημαντικό και απλό είναι τελικά να ζεις την ουσία της ίδιας της ζωής.