Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα δημιουργική περίοδος 2009-2010

Έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται καθημερινά οι εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ για τη νέα δημιουργική περίοδο 2009-2010.


Τμήματα για παιδιά από 4 ετών και άνω
Περιλαμβάνουν θεατρικά παιχνίδια, μαθήματα θεάτρου και προετοιμασία θεατρικής παράστασης, με σκοπό την καλλιέργεια της προσωπικότητας του παιδιού, την ενίσχυση του αυθορμητισμού και της κοινωνικοποίησής του, μέσα από την ομαδική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Τμήμα Φοιτητών
Τα μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής πρακτικής, προσφέρουν στους νέους που ζουν και φοιτούν στη Ν. Ορεστιάδα μία δημιουργική και ευχάριστη διέξοδο, μία μοναδική ευκαιρία
αγωγής της ψυχής και του πνεύματος.

Τμήμα Ενηλίκων
Το Τμήμα Ενηλίκων θα λειτουργήσει και φέτος παράλληλα και ανεξάρτητα από την κεντρική θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου. Περιλαμβάνει μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας, δραματολογίας, κίνησης κ.α., καλύπτοντας τις δημιουργικές ανάγκες ενηλίκων που δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να συμμετάσχουν στην κεντρικές θεατρικές σκηνές με την έντονη και συχνή δραστηριότητα.

Κεντρική Σκηνή
Υπάρχει, ωστόσο, πάντοτε η δυνατότητα για τους ενδιαφερόμενους ενήλικες που διαθέτουν το απαραίτητο μεράκι, θέληση και αγάπη για το Θέατρο, να συμμετέχουν ενεργά στις κεντρικές Θεατρικές Σκηνές του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας, που από το 1988 έχει προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του Θεάτρου στην περιοχή, με συχνή, έντονη και πολυδιάστατη παρουσία όχι μόνο εντός της πόλης της Ν. Ορεστιάδας αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

__________________________________________
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
(09:00΄-14:30΄ και 18:00΄-21:00΄)
στο ΓΡΑΦΕΙΟ του ΔΙΟΝΥΣΟΥ (στην Κεντρική Πλατεία)
Κωνσταντινουπόλεως 234, 682 00, Ν. Ορεστιάδα
Τ 2552028280 F 2552028288 Ε mail@dionysos-net.gr

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η αυλαία έπεσε, οι προβολείς σβήσαν... το ΦΩΣ όμως μένει

Με μια μαγική βραδιά λήξης και έναν συγκινητικό Γιώργο Μαρίνο, έκλεισε η αυλαία του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου από τις 30 Αυγούστου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2009.


Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, διοργανωτής του Φεστιβάλ, τίμησε τον σπουδαίο «θεατρίνο» Γιώργο Μαρίνο ο οποίος για να ευχαριστήσει τους διοργανωτές και το πολυπληθές κοινό, τραγούδησε με ιδιαίτερη ευαισθησία την «Οδό Ονείρων» και το «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μ. Χατζηδάκι. Νωρίτερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Θοδωρής Αθερίδης μίλησαν για το σπουδαίο έργο και τον άνθρωπο Γιώργο Μαρίνο, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού για τον μοναδικό αυτό καλλιτέχνη. Τη συγκινητική αυτή βραδιά παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος είναι και ο κεντρικός παρουσιαστής του Φεστιβάλ επί σειρά ετών.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ (30/8) τιμήθηκε ο δημοφιλής ταλαντούχος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση μαζί με τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου. Για το σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο και τον άνθρωπο Πέτρο Φιλιππίδη μίλησε ο κορυφαίος ηθοποιός και βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Κώστας Καζάκος, καθώς και ο επί σειρά ετών συνεργάτης του και δάσκαλός του Γιάννης Ρήγας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Τις τιμητικές διακρίσεις στο Γιώργο Μαρίνο και τον Πέτρο Φιλιππίδη απένειμε ο Άκης Τσονίδης, εκπροσωπώντας και τους δεκάδες εθελοντές του "Διόνυσου", αυτού του μοναδικού, για τα δεδομένα της περιφέρειας, πολιτιστικού φορέα.

Καθόλη τη διάρκεια του οκταήμερου Φεστιβάλ, το πρόγραμμα περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις που διαγωνίζονταν στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, αμέσως μετά από κάθε παράσταση οργανώθηκαν για πρώτη φορά πολύ ενδιαφέρουσες βραδιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αξιοποιώντας και τον βόρειο πευκώνα της πόλης, με κινηματογράφο, μουσική και θέατρο, ενώ παράλληλα λειτουργούσαν καθημερινά και εργαστήρια θεάτρου (workshops) με τη Μάνια Παπαδημητρίου (υποκριτική), Ειρήνη Καλογηρά (κίνηση), Μάρθα Φωκά (μάσκα), Κάιο Βέλτζ (παντομίμα) και Γιάννη Ρήγα (λόγος). Εκτός προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν και workshops με θέμα τον κινηματογράφο από τον Δημήτρη Βερνίκο.

Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργάνωσε ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, σε συνδιοργάνωση με την Υπερνομαρχία Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, το Δήμο Ορεστιάδας και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της πόλης.

Η Κριτική Επιτροπή που παρακολούθησε και αξιολόγησε όλες τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις, αποτελείτο από τους: Γιώργος Ζιάκας (σκηνογράφος, ενδυματολόγος), Δημήτρης Βερνίκος (σκηνοθέτης, επίκ. καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Σάκης Σερέφας (συγγραφέας), Νίκος Χατζόπουλος (σκηνοθέτης, μεταφραστής), Κατερίνα Διδασκάλου (ηθοποιός).

Τα Βραβεία

  • 1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας για το έργο του Heinrich Von Kleist «Σπασμένη Στάμνα» (μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη)
  • 2ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών για το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές)
  • 3ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στη Θεατρική Ομάδα Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Δήμου Μηχανιώνας για το έργο της Κλεοπάτρας Κουτσομανή «Άρωμα κανέλλας»
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας εξ ημισείας στον Κώστα Χαλκιά από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας για το έργο «Σπασμένη Στάμνα» του Heinrich Von Kleist (μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη) και στον Παναγιώτη Ναρλή από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει» για το έργο «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι
  • Βραβείο Σκηνογραφίας στην Έλλη Μουδάνιαλη, για τα σκηνικά του έργου «Άρωμα Κανέλλας» της Κλεοπάτρας Κουτσομανή από τη Θεατρική Ομάδα Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Δήμου Μηχανιώνας
  • Βραβείο Ενδυματολογίας στη Μαρίνα Γκούμλα για τα κοστούμια του έργου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές), από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών
  • Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης στον Τάσο Στέλλα για τη μουσική στο έργο «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι, από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει»
  • Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας στον Κοσμά Εφραιμίδη για τη μουσική επιμέλεια στο έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές), από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών
  • Βραβείο Α΄ Αντρικού Ρόλου στον Ηλία Λουκάτο για την ερμηνεία του στο ρόλο του «δικαστήΑδάμ», στο έργο «Σπασμένη Στάμνα» του Heinrich Von Kleist(μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη), από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας
  • Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην Αλεξάνδρα Αργυροπούλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Μαρίας-Μάρθας», στο έργο «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει»
  • Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου στο «δίδυμο» Παναγιώτης Περλέγκας και Τάσος Στέλλας για την ερμηνεία των ρόλων «Μίμης» και «Νάσος» αντίστοιχα, στο έργο «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει»
  • Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην Ελένη Σιταρά για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Εύας» στο έργο «Σπασμένη Στάμνα» του Heinrich Von Kleist(μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη), από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας
  • Έπαινος για την επεξεργασία, προσαρμογή και εκτέλεση της μουσικής του KurtWeill στο έργο «Η Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ (μετάφραση: Σωτηρία Ματζίρη) από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιεράπετρας.
Βραβεία Επιτροπής Κοινού:
  • 1ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει» για το έργο «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι
  • 2ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας για το έργο «Σπασμένη Στάμνα» του Heinrich Von Kleist (μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη)
  • 3ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης: Δημοτικό Θέατρο Συκεών για το έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές)
Στο ανανεωμένο Φεστιβάλ της Νέας Ορεστιάδας, από τις 30 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2009, οι φίλοι του θεάτρου απ’ όλη την Ελλάδα έγιναν κοινωνοί και μέτοχοι σε μια ολοκληρωμένη εβδομάδα θεάτρου. Ανανέωσαν, έτσι, το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας τον κύκλο μίας νέας δεκαετίας για τον καταξιωμένο θεσμό που προάγει το ερασιτεχνικό θέατρο και συμβάλει ουσιαστικά στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακριτικού τόπου.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Αυλαία...

Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πέρασε στην ιστορία...

Πάμε για το 11ο...

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Στο ρυθμό του Φεστιβάλ...

Με τον Πέτρο Φιλιππίδη τιμώμενο πρόσωπο και τον Κώστα Καζάκο ομιλητή, ξεκίνησε δυναμικά η εορταστική διοργάνωση του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.


Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, διοργανωτής του Φεστιβάλ, τίμησε την Κυριακή 30 Αυγούστου (ημέρα έναρξης) τον δημοφιλή ταλαντούχο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση μαζί με τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου. Για το σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο και τον άνθρωπο Πέτρο Φιλιππίδη μίλησε ο κορυφαίος ηθοποιός και βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Κώστας Καζάκος, καθώς και ο επί σειρά ετών συνεργάτης του και δάσκαλός του Γιάννης Ρήγας (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από φέτος). Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Πέτρο Φιλιππίδη η «ψυχή» του ΔΙΟΝΥΣΟΥ Άκης Τσονίδης, ενώ την βραδιά παρουσίασε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου. Από τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, τη σκυτάλη της παρουσιάσης αναλαμβάνει ο Αλέξης Κωστάλας.


Στο κατάμεστο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, την ίδια ημέρα, το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ έδωσε μία μοναδική παράσταση που ετοίμασε ειδικά γι’ αυτή τη βραδιά, τιμώντας τα 20 χρόνια δράσης της Ομάδας, αλλά και τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ. Η μουσικοθεατρική παράσταση είχε τον τίτλο «Να οι ευαισθησίες μας», τίτλος που περιλαμβάνει και το νόημα των όσων διαδραματίστηκαν επί σκηνής από τους 20 και πλέον ερασιτέχνες της Ομάδας που έλαβαν μέρος. Παρόντες δε, ήταν όλοι οι τοπικοί παράγοντες, συνδιοργανωτές και αρωγοί του Φεστιβάλ.

Μία μαγική βραδιά η έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου όπου και θα βρίσκεται στη Ν. Ορεστιάδα ως τιμώμενο πρόσωπο ο ηθοποιός Γιώργος Μαρίνος. Τις υπόλοιπες ημέρες, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις που διαγωνίζονται στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, αμέσως μετά από κάθε παράσταση οργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες βραδιές στο βόρειο πευκώνα με σινεμά, μουσική και θέατρο, ενώ παράλληλα λειτουργούν καθημερινά και τα εργαστήρια θεάτρου (workshops) όπου μπορούν να λάβουν μέρος δωρεάν όσοι το επιθυμούν.

Η Κριτική Επιτροπή των διαγωνιζόμενων παραστάσεων αποτελείται από τους: Γιώργος Ζιάκας (σκηνογράφος, ενδυματολόγος), Δημήτρης Βερνίκος (σκηνοθέτης, επίκ. καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Σάκης Σερέφας (συγγραφέας), Νίκος Χατζόπουλος (σκηνοθέτης, μεταφραστής), Κατερίνα Διαδασκάλου (ηθοποιός).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Τρίτη, 1/9

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
Θεατρική Ομάδα Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Δήμου Μηχανιώνας. Κλεοπάτρας Κουτσομανή «Άρωμα κανέλας»

Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄
Θεατρική Παράσταση: το Πανδαιμόνιο7 παρουσιάζει το «Άγημα τιμών» του Νίκου Βασιλειάδη

Workshops
10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση
15:30 - 17:30. Γιάννης Ρήγας: «Αναζητώντας τη χαμένη ανάγνωση»
17:30 - 19:30. Μάρθα Φωκά: Μάσκα


Τετάρτη, 2/9

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
Νέα Lingua di Corpo - Θεατρική Έρευνα - Θέατρο Αναζήτηση. Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές»

Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄
Ντοκιμαντέρ: «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου

Workshops
10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση
17:00 - 19:00. Γιάννης Ρήγας: «Αναζητώντας τη χαμένη ανάγνωση»


Πέμπτη, 3/9

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας. Heinrich Von Kleist «Σπασμένη Στάμνα»

Βόρειος Πευκώνας, 23:30΄
Μουσική βραδιά: η «Όπερα Νέων» τραγουδάει Όπερα

Workshops
10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση
15:30 - 17:30. Κάγιο Βελτς: Παντομίμα
17:30 - 19:30. Μάρθα Φωκά: Μάσκα


Παρασκευή, 4/9
Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» Δήμου Ταύρου. Παύλου Μάτεσι «Η Εξορία»

Workshops
10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση
17:00 - 19:00. Μάνια Παπαδημητρίου: Υποκριτική

Βόρειος Πευκώνας, 23:30΄
Θεατρική Παράσταση: Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας παρουσιάζει την “Περιφέρεια” του Γιώργου Σουρή


Σάββατο, 5/9

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Βόρειος Πευκώνας, 23:30΄
Μουσική βραδιά: οι «Musica Mista» τραγουδάνε τραγούδια από το Θέατρο

Workshops
10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση
17:00 - 19:00. Μάνια Παπαδημητρίου: Υποκριτική


Κυριακή, 6/9

Λήξη του Φεστιβάλ
Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄
- Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ τιμούν τον Γιώργο Μαρίνο. Θα μιλήσουν: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης
- Απονομή Βραβείων

Βόρειος Πευκώνας, 23:30΄
Party Λήξης

Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώνει ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, σε συνδιοργάνωση με την Υπερνομαρχία Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, το Δήμο Ορεστιάδας και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της πόλης.