Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

2η χρονιά για το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης

Στον Στρατή Πασχάλη απονεμήθηκε το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ 2009 από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στο «Από Μηχανής Θέατρο».


Ο Στρατής Πασχάλης βραβεύτηκε για τη μετάφραση του έργου «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Edmond Rostand (ΚΘΒΕ, σκην. Εύης Γαβριηλίδης).

Μέσα σε μια λιτή και σεμνή τελετή, στο φιλόξενο χώρο του «Από Μηχανής Θεάτρου», ο Στρατής Πασχάλης χειροκροτήθηκε ένθερμα από την κατάμεστη αίθουσα όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από το χώρο του Θεάτρου, του Λόγου και της Τέχνης γενικότερα.

Νωρίτερα, χαιρέτισαν την τελετή απονομής οι διοργανωτές - Άκης Τσονίδης από την πλευρά του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ

και Ελένη Ζέρβα από το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. - οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη ύπαρξης ενός βραβείου που αφορά αποκλειστικά στη θεατρική μετάφραση, και δη για μεταφράσεις που έγιναν παράσταση για πρώτη φορά.

Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης τέτοιων θεσμών που προέρχονται από την περιφέρεια και μάλιστα από την ακριτική Ελλάδα και προάγουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ενώ δήλωσε και το θαυμασμό του στο πολυποίκιλο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Μάριου Πλωρίτη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπή Σάββας Πατσαλίδης ανέπτυξε το σκεπτικό της Επιτροπής που κατέληξε στην τελική πεντάδα και εξήρε το έργο των Ελλήνων μεταφραστών που δουλεύουν σκληρά στην «αφάνεια» για το καλύτερο δυνατό σκηνικό αποτέλεσμα.

Η Μαρία Ευσταθιάδη μίλησε για τα πέντε έργα που έφτασαν μέχρι τη βραχεία λίστα και ενδιάμεσα οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής και Σοφιανά Θεοφάνους ανέγνωσαν αποσπάσματα από αυτά.

Τέλος, η Ξένια Καλογεροπούλου ανακοίνωσε το όνομα του φετινού βραβευμένου και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την απονομή.

Την τελετή παρουσίασε και συντόνιζε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά διοργάνωσης για το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ και αφορούσε στη θεατρική περίοδο Σεπτέμβριος 2007 - Αύγουστος 2008. Οι υπόλοιποι μεταφραστές της βραχείας λίστας ήταν οι: Βαροπούλου Ελένη, Δεπάστας Γεώργιος, Χατζηεμμανουήλ Μαρία και Χατζόπουλος Νίκος. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και η επιτροπή αποτελείται από τους: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Βίκτωρ Αρδίττης, Μαρία Ευσταθιάδη, Ξένια Καλογεροπούλου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.






_________________________________________________
Οργάνωση:
Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (2552028280, www.dionysos-net.gr)

Με την οργανωτική υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ | Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου (2103639520, www.ekemel.gr)

Με την αρωγή της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) - Από Μηχανής Θέατρο (2105231131, www.syn-epi.com)

Μέγας Χορηγός: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ | 2009



Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ | Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), θα απονείμει το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2009 την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 και ώρα 8 μ.μ. σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο), με την αρωγή της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ).

Η βραχεία λίστα (short list) των υποψηφίων είναι η εξής (με αλφαβητική σειρά):

1. Βαροπούλου, Ελένη. Φιλοκτήτης του Heiner Muller (Ελληνικό Φεστιβάλ, σκην. Ματτίας Λάνγκχοφ)
2. Δεπάστας, Γεώργιος. Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης του Odon von Horvath (Εθνικό Θέατρο, σκην. Γ. Χουβαρδάς)
3. Πασχάλης, Στρατής. Συρανό ντε Μπερζεράκ του Edmond Rostand (ΚΘΒΕ, σκην. Εύης Γαβριηλίδης)
4. Χατζηεμμανουήλ, Μαρία. Νυκτόβια Ζώα του Juan Mayorga (Θίασος ΣυνΘήκη, σκην. Κωστής Καπελώνης)
5. Χατζόπουλος, Νίκος. Τρικυμία του Shakespeare (Εθνικό Θέατρο, σκην. Νίκος Χατζόπουλος)

Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Η Επιτροπή: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Βίκτωρ Αρδίττης, Μαρία Ευσταθιάδη, Ξένια Καλογεροπούλου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις της βραχείας λίστας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ): Νίκος Γιαλελής και Σοφιάνα Θεοφάνους.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στους χώρους του θεάτρου.

Μέγας Χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι η Βουλή των Ελλήνων.



Για περισσότερες πληροφορίες:
ΔΙΟΝΥΣΟΣ | Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας: 2552028280, www.dionysos-net.gr
Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.: 2103639520, www.ekemel.gr
Εταιρία θεάτρου Συν-Επί (+,Χ). («Από Μηχανής Θέατρο»): 2105231131, www.syn-epi.com