Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το 8 φεύγει, το 9 έρχεται...

Εν συντομία, το 2008 η δράση του ΔΙΟΝΥΣΟΥ:

Τρεις καινούργιες θεατρικές παραγωγές:
- «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ», το οποίο παίχτηκε στο «θεατράκι» και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα…
- «Η Βεγγέρα», που ανέβηκε από τη δεύτερη κεντρική σκηνή στο «θεατράκι», έπειτα από την αύξηση των μελών της Ομάδας και ταξίδεψε σε όλο τον Έβρο, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Βουλγαρία, απ’ όπου επέστρεψε με ένα βραβείο και τρεις υποψηφιότητες.
- «Η Μαρία Πενταγιώτισσα» που έκανε ένα μεγάλο κύκλο παραστάσεων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το καλοκαίρι, έπειτα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, και ολοκληρώθηκε με σειρά παραστάσεων στη νέα αίθουσα θεάτρου στο Πολύκεντρο της ΔΕΠΑΟ.

Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης», το οποίο βέβαια θεσμοθέτησε και υλοποιεί κάθε χρόνο ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και φέρει το ονοματεπώνυμο του ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου θεατρανθρώπου. Έγινε η απονομή στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» το Μάιο όπου συγκεντρώθηκε μεγάλο και σημαντικό μέρος του θεατρικού κόσμου της χώρας. Βέβαια ο θεσμός συνεχίζεται και φέτος.

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το οποίο φέτος αποδεδειγμένα είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χρονιά, τόσο από πλευράς συμμετοχών θεατρικών ομάδων από όλη τη χώρα, όσο και από την ποιότητα των παραστάσεων και το μεγάλο πλήθος θεατών κάθε βράδυ.


Για το 2009:

Ετοιμάζονται ήδη με εντατικούς ρυθμούς οι νέες παραστάσεις που θα ανέβουν το προσεχές διάστημα, με τέσσερα έργα για μεγάλους και ένα παιδικό…

Το «Βραβείο Μάριος Πλωρίτης» έχει δρομολογηθεί και ήδη οδεύουμε προς την τελετή απονομής που θα γίνει και φέτος το Μάιο.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου θα κλείσει φέτος 10 χρόνια παρουσίας και επομένως θα είναι με εορταστική χρονιά γι’ αυτό.

Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και ενδιαφέρον, αλλά και συγκίνηση να μπούμε φέτος στο «σπίτι» μας, στο τριώροφο κτίριο που ετοιμάζει ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και το οποίο οπωσδήποτε φέτος θα ολοκληρωθεί επιτέλους… Εκεί, το φθινόπωρο του 2009 θα πραγματοποιηθούν τελικά πολλά μας όνειρα, που μετά από πολύχρονους κόπους και θυσίες επιτέλους θα γίνουν πράξη, όχι μόνο για εμάς του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, αλλά για όλους τους κατοίκους της πόλης και της γύρω περιοχής.


Γενικά

Τα Τμήματα Θεατρικής Παιδείας συνεχίζουν με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών, από παιδιά 4 ετών έως και ενήλικες.

Η εφημερίδα ΔΙΟΝΥΣΟΣ που έχει σταματήσει εδώ και λίγους μήνες την κυκλοφορία της υπό τη μορφή της εφημερίδας, ολοκληρώνει αυτό το διάστημα τον επανασχεδιασμό της σε περιοδικό μικρότερου μεγέθους και θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του νέου έτους, σε λίγες μέρες δηλαδή, ως μηνιαίο περιοδικάκι πλέον…

και άλλα… εν καιρώ!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Τέλος!

Ολοκληρώθηκε και αυτός ο κύκλος παραστάσεων με το έργο "Μαρία Πενταγιώτισσα" του Μποστ... Κάθε "τέλος" είναι και ένας "μικρός θάνατος"... Κάτι γεννήθηκε, μεγάλωσε, πέρασε διάφορα στη διάρκεια της μικρής ζωής του και τώρα πέθανε... Χθες ήταν μια συγκινητική βραδιά, με την τελευταία παράσταση,
Α Λ Λ Α
πάμε γι' άλλα τώρα...! Το 2009 θα μας βρει με τέσσερα διαφορετικά έργα (τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσεις πρόβες), καθώς και ένα παιδικό για τους μικρούς θεατρόφιλους της περιοχής!

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ευχαριστεί όλους όσοι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας, στο Φεστιβάλ, αλλά και στη σειρά παραστάσεων στο "Πολύκεντρο" παρακολούθησαν τη "Μαρία Πενταγιώτισσα" και αυξήσανε κατά πολύ τη "βάση" θεατών του Θεατρικού μας Εργαστηρίου! Η παρουσία σας είναι η μεγαλύτερη ενεργοποιός δύναμη για τη συνέχεια...!

Καλή αντάμωση και πάλι, σε λίγο καιρό!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης "Μάριος Πλωρίτης"

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), ανακοινώνει ότι η Επιτροπή για το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης, αποτελούμενη από τους: Σάββα Πατσαλίδη (πρόεδρο, καθηγητή θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιό, μεταφράστρια, συγγραφέα, σκηνοθέτιδα), Μαρία Ευσταθιάδη (μεταφράστρια, συγγραφέα), Βίκτωρα Αρδίττη (σκηνοθέτη, διευθυντή Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, επίκουρο καθηγητή σκηνοθεσίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (καθηγητή γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), συγκέντρωσε και εξετάζει όλα τα μεταφρασμένα έργα (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή κατά την περίοδο 2007-2008.
Ο τελικός κατάλογος (short list) με τα υποψήφια έργα θα ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και η απονομή του βραβείου θα γίνει στα τέλη Μαΐου.
Πληροφορίες και διευκρινίσεις:
- ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας: 2552028280, κιν. 6977549975
τηλ. επικοινωνίας στην Αθήνα: 2106823050
- Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ: τηλ. 2103639520, 2103639525