Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Σαν τα "μπουλούκια"...

Σε πλατείες, αυλές σχολείων, καφενεία, σταυροδρόμια και προσωρινές εξέδρες (φυσικά και σε υπαίθρια θέατρα, όπου υπάρχουν), ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ στήνει το σκηνικό του, τα φώτα και τις μουσικές του και ζωντανεύει τη "Μαρία Πενταγιώτισσα" του Μποστ με το δικό του τρόπο. Κυρίως με ψυχή, κέφι και ζωντάνια.

Από τα παρασκήνια, κάποιες πρώτες φωτογραφίες...

Η... τρισέγγονη της Μαρίας Πενταγιώτισσας ετοιμάζεται...




...και οι κυρίες του χωριού πριν πάνε στο γάμο...





Ακολουθούν φωτογραφίες από την πρόβα τζενεράλε (10/7/2008)




και από τις πρώτες παραστάσεις...


Η... Μαρία Πενταγιώτισσα, αντάρτισσα!


Μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, η "Μαρία Πενταγιώτισσα" θα ταξιδεύει στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και αμέσως μετά, έρχεται η διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας, παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και η προετοιμασία για τη νέα παράσταση του χειμώνα, η 2η διοργάνωση του Βραβείου "Μ. Πλωρίτης" και άλλα - και άλλα - και άλλα πολλά...

Η "Μαρία Πενταγιώτισσα" περιοδεύει...

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου ξεκίνησε την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδα ΔΙΟΝΥΣΟΣ με τη θρυλική βουκολική σάτιρα του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα».





Η νέα παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, αποτελεί ένα πάντρεμα του λαϊκού θεάτρου και της σύγχρονης σάτιρας, με το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό. Με το μοναδικό καυστικό ύφος του και φυσικά τον εθνικό δεκαπεντασύλλαβο, ο Μποστ σατιρίζει όλη τη σύγχρονη ιστορία, την κενότητα, την ανοησία και τη στρεβλή εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η ιδιαίτερη ομορφιά της θρυλικής φεμινίστριας Μαρίας Πενταγιώτισσας την οδηγεί στο να χάσει κάθε ηθικό μέτρο και να δικαιολογεί τις πράξεις και τα λάθη της. Μέχρι και οι φόνοι δικαιολογούνται ως φυσιολογικοί στο έργο του Μποστ. Υπό τη ματιά του σπουδαίου σατιρικού, όλα περνούν από «κόσκινο»: οι ευκολίες επιβίωσης, ο ωχαδερφισμός, οι διαπλοκές, τα κουτσομπολιά, τα αλλοτριωμένα κόμματα, ο ρόλος της εκκλησίας, το διεφθαρμένο κράτος. Όλα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, παρόλο που το έργο γράφτηκε πριν σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια…
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό στις παραστάσεις της περιοδείας, η οποία φέτος πραγματοποιείται με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου, σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας και τη Δ.Ε.Π.Α.Ο. και με τη σημαντική υποστήριξη Δήμων και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Η προσαρμογή του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν ο Άκης Τσονίδης και ο Νίκος Πατούνας, ενώ η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Παναγιώτη Μανουηλίδη. Παίζουν (αλφαβητικά): Χρήστος Βενετίδης, Γιώτα Κυρμάνη, Βιβή Μιτσίτσκα, Ιωάννα Μουτουσίδου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πατούνας, Σαράντης Σαραντίδης, Νατάσα Σιαντίδου, Αντώνης Στρατηγάκης, Μπάμπης Τριανταφυλλάκης και ο Άκης Τσονίδης.

Το Πρόγραμμα των παραστάσεων*:

Ιούλιος:
Παρασκευή 11/7: Γιαννούλη Σουφλίου
Σάββατο 12/7: Ίασμος Ν. Ροδόπης
Δευτέρα 14/7: Αλεξανδρούπολη (με εισιτήριο)
Τρίτη 15/7: Σαμοθράκη (Χώρα)
Τετάρτη 16/7: Σάππες Ν. Ροδόπης
Δευτέρα 21/7: Δίκαια Τριγώνου
Τετάρτη 23/7: Χανδράς Ορεστιάδας
Πέμπτη 24/7: Βύσσα
Τετάρτη 30/7: Καστανιές - «Άρδας 2008»
Πέμπτη 31/7: Ζαρκαδιά Χρυσούπολης Καβάλας

Αύγουστος:
Παρασκευή 1/8: Ροδολίβος Σερρών
Σάββατο 2/8: Μουσθένη Καβάλας
Κυριακή 3/8: Πετρούσα Προσοτσάνης Δράμας
Τετάρτη 6/8: Ρίζια
Πέμπτη 7/8: Λουτρά Αλεξ/πολης
Παρασκευή 8/8: Νικήσιανη Καβάλας


* Υπολείπονται παραστάσεις των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εκ νέου.

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας 2008

Για ένατη συνεχή χρονιά ο Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας, τη Δ.Ε.Π.Α.Ο. (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας) και σε συνδιοργάνωση με την Υπερνομαρχία Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου και την Τ.Ε.Δ.Κ. Έβρου, διοργανώνει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, με σκοπό την ενθάρρυνση της πανελλήνιας ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας και την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στην ακριτική περιοχή του Έβρου.
Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα (Θεατρικές Ομάδες Δήμων, Συλλόγων, Πανεπιστημίων και γενικά κάθε Πολιτιστικού Φορέα της χώρας). Θα διεξαχθεί από 31Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2008 στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου και για το διαγωνιστικό μέρος θα επιλεγούν επτά (7) θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.
Η Κριτική Επιτροπή θα αποτελείται και φέτος από ειδικούς του Θεάτρου που θα αξιολογήσουν τις παραστάσεις και θα απονείμουν τα τιμητικά βραβεία (Α΄, Β΄, Γ΄ Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Α΄ & Β΄ Αντρικού Ρόλου, Α΄ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μουσικής, Φωτισμών, Βραβείο Κοινού).
Παράλληλα, εκτός συναγωνισμού και κατόπιν επιλογής (αποστέλλοντας τα ακόλουθα απαραίτητα δικαιολογητικά) προβλέπεται και η συμμετοχή δύο θεατρικών σχημάτων με Παιδικό Θέατρο.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες από όλη τη χώρα να δηλώσουν συμμετοχή, σύμφωνα με τα παρακάτω απαραίτητα δικαιολογητικά:
- Αίτηση Συμμετοχής (όπου να αναγράφεται η επωνυμία του Θεατρικού Σχήματος, ο τίτλος του έργου, ο συγγραφέας, όνομα υπευθύνου και τηλέφωνα επικοινωνίας).
- Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.
- Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.
- Φωτογραφίες (και σε ψηφιακή μορφή), Πρόγραμμα, Αφίσα, της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
- DVD ή Βιντεοκασέτα της παράστασης.
Η υποβολή των συμμετοχών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008 στη διεύθυνση: Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, Τ.Θ. 34, Τ.Κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα Έβρου.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, κ. Άκη Τσονίδη, τηλ. 2552028280 και 6932324944 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@dionysos-net.gr

Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης "Μάριος Πλωρίτης" | 2η διοργάνωση

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), ανακοινώνουν ότι από την 1η Ιουλίου 2008 δέχονται την υποβολή θεατρικών μεταφράσεων (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν (ή πρόκειται να παρουσιαστούν) για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την περίοδο Οκτώβριος 2007 - Σεπτέμβριος 2008.

Οι ενδιαφερόμενοι (θίασοι, μεταφραστές και εκδοτικοί οίκοι) μπορούν να αποστείλουν τις μεταφράσεις τους σε 5 (πέντε) δακτυλογραφημένα (ή σε μορφή βιβλίου) αντίτυπα και πέντε (5) αντίτυπα στην πρωτογενή γλώσσα του έργου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ: Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας - Τ.Κ. 10671 - Αθήνα), το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008.

Την επιλογή και την πρόκριση των μεταφράσεων θα πραγματοποιήσει ειδική επιτροπή, με Πρόεδρο τον καθηγητή θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββα Πατσαλίδη και μέλη την Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιό, μεταφράστρια, σκηνοθέτιδα, συγγραφέα), τη Μαρία Ευσταθιάδη (συγγραφέα, μεταφράστρια) και τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Το βραβείο μετάφρασης ανέρχεται στο ποσό των 3000 ευρώ.

Πληροφορίες και διευκρινίσεις:
- ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας: 2552028280, κιν. 6977549975
τηλ. επικοινωνίας στην Αθήνα: 2106823050
- Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ: τηλ. 2103639520, 2103639525